Industria productieix

Victorinox, faimosul briceag al ofiterilor elvetieni

Imediat dupa terminarea uceniciei in Franta si Germania, fierarul elvetian Karl Elsener se intoarce in Elvetia si fondeaza in anul 1884, la Ibach, in cantonul Schwyz, propriul atelier de fabricat cutite.

In anul 1891, infiinteaza alaturi de alti fabricanti de cutite, Asociatia Fabricantilor de Cutite din Elvetia, avand ca prim scop fabricarea baionetelor pentru soldatii elvetieni din propria lor tara.

Principala lor concurenta era renumita fabrica de la Solingen, care oferea produse mult mai ieftine. Astfel, multe firme au renuntat rapid la acesta afacere, insa Karl Elsener nu s-a numarat printre ele. Acesta a ales sa isi piarda intreag avere, dar nu a renuntat la a face ceea ce il pasiona.

Reinventarea afacerii

Succesul a venit in anul 1897, odata cu ideea lui Elsener de a inventa pentru ofiteri un briceag elegant avand multiple lame si accesorii: doua lame de dimensiuni diferite, un tirbuson, un deschizator de conserve si o mica surubelnita.

Acest cutit practic, destinat ofiterilor, a fost rapid apreciat si de civili si tot mai multe comenzi soseau din strainatate.

Odata cu noul val de cereri, noi modele au fost lansate adaugandu-se accesorii precum: foarfece, deschizatoare de sticle, fierastraie pentru lemn si metal, pile de unghii, pensete, lupe sau instrumente de masurat.

Etimologia numelui de brand

Cand mama sa a decedat in 1909, Elsener a inceput sa isi denumeasca cutitele dupa aceasta: Victoria. In anul 1921, cand s-a trecut la utilizarea otelului inoxidabil in fabricarea bricegelor, el a combinat numele mamei sale cu francezul “inoxydable”, astfel rezultand Victorinox.

Dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Victorinox a furnizat armatei Americane produsele sale, acestia denumindu-le “Swiss Army Knife” (cutitul armatei elvetiene).

Astazi, briceagul cu manerul de culoare rosie si logo-ul in forma de cruce elvetiana a devenit recunoscut international.

Inregistrarea marcii Victorinox

Prima marca inregistrata Victorinox are ca titular firma mama VICTORINOX AG, insa bazele de date digitalizate pot oferi informatii incepand cu anul 1900. Cu siguranta, marca Victorinox a fost inregistrata cu mult inaintea acestui an.

Specialistii in proprietate industriala din cadrul agentiei Rompatent Design recomanda ca produsele care se exporta in tari membre ale Uniunii Europene sa fie inregistrate ca marca europeana, urmand sa aiba protectie in toate statele membre ale Uniunii.

Pentru marcile exportate in tari non-UE Rompatent Design recomanda inregistrarea punctuala a fiecarei marci, ca marca internationala, cu un stat anume desemnat.

Marca internationala Victorinox a fost inregistrata in anul 1966, avand ca titular aceeasi firma mama VICTORINOX AG. Aici puteti regasi extrasul de marca.

Diana Gheorghe – Lumea Marcilor

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button