Trabant – Simbolul caderii comunismului in Germania

Trabant este una dintre cele mai controversate masini, in trecut fiind una dintre cele mai cautate chiar si in Romania. Acest model este considerat un simbol al caderii comunismului.

Marca Trabant este originara din Republica Democrata Germania, din zona comunista a tarii si a fost produsa in perioada 1957-1991, la fabrica VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau. Aici au fost produse peste trei milioane de automobile Trabant.

Ideea fabricarii unor astfel de autoturisme a luat nastere ca un raspuns al Germaniei de Est la fabricarea Volkswagen Beetle de catre Germania de Vest, fiind o masina accesibila tuturor. Design-ul simplu al Trabantului putea fi intretinut usor, iar repararea masinii necesita doar cateva unelte de baza. Se dorea creearea unor locuri noi de munca, dar si reducerea numarului celor care se refugiau in Germania de Vest.

Provenienta denumirii Trabant

Denumirea marcii Trabant provine din limba germana si inseamna “satelit” sau “companion”. Masina mai era poreclita si “Trabbi” sau “Trabi”.

In anul in care a inceput productia masinii, in 1957, a fost lansat pe luna satelitul rusesc Sputnik. In acel moment Germania se afla sub dominatie sovietica.

Un lucru interesant este faptul ca Trabantul avea caroserie metalica, dar continea elemente exterioare realizate din carton din bumbat reciclat si presat la cald, numit Duroplast. Din acest motiv, masina mai era cunoscuta si sub denumirea de “masina de carton”.

Logo Trabant
Logo-ul Trabant

Primul model de Trabant a fost P50, avand denumirea de Trabant 500, a fost construit in variantele break, berlina si van si avea un motor in 2 timpi cu 2 cilindri de 18CP. Ulterior, au fost construite motoare mult mai puternice.

Cel mai popular model este Trabantul 601, model P60, ce avea un design imbunatatit si 26 CP si avea ca avantaj transportarea a pana la 5 persoane plus bagaj.

Prabusirea zidului Berlinului, dar si a productiei Trabant

Pe 9 noiembrie 1989, Zidul Berlinului s-a prabusit, iar mii de germani au trecut granita catre Vestul Germaniei in Trabant-uri, lucru ce a ramas in istorie. Din pacate, vanzarile pentru Trabant au scazut dramatic dupa acel eveniment, deoarece germanii puteau achizitiona automobile din partea de Vest.

Ultimul Trabant P601 a parasit linia de fabricatie din Zwickau in luna iulie a anului 1990. Prima data cand a fost inregistrata denumirea Trabant ca marca a fost in luna martie a anului 1958. Aici regasiti extrasul de marca.

Gabriela Roman – Lumea Marcilor

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button