Realitatea Plus si Denise Rifai disputa marca “Legile Puterii”

La jumatatea lunii martie 2020 cunoscuta realizatoare TV Denise Rifai si-a dat demisia de la Realitatea Plus si a parasit trustul de presa.

Dupa cum se stie, Denise Rifai prezenta din martie 2019  emisiunea “Legile Puterii”, initial la postul Realitatea TV, apoi  sub noua titulatura Realitatea Plus.

Emisiunea “Legile Puterii” este un produs Realitatea Plus si postul TV detine drepturi anterioare de folosire asupra denumirii.

Nu cu mult timp  inainte de a parasi postul TV, Denise Rifai a depus 28 ianuarie 2020 la OSIM  cererea de marca “Legile Puterii” (numarul M 2020/ 00542), solicitand protectie pentru clasa NISA 38 (telecomunicatii).

Dupa plecarea de la Realitatea, la 27 martie 2020 Denise Rifai a depus la 27 martie 2020 o noua cerere de marca “Legile Puterii by Denise Rifai” (numarul M2020/02211), cerand o protectie  mai extinsa si pentru continut media, emisiuni TV.

Cititi extrasul de marca.

Realitatea Plus nu avea marca inregistrata “Legile Puterii”

Cum a aflat de intentiile fostei angajate  de a obtine dreptul de marca , la 3 aprilie 2020, Geopol International srl, compania care detine  postul TV Realitatea Plus a depus si ea cerere de marca “ Legile Puterii ” (M2020/02301), solicitand  OSIM protectie pentru publicitate, emisiuni televizate, difuzare de programe de televiziune, productie si prezentare de programe de televiziune.

Specialistii in proprietate industriala ai agentiei Rompatent Design au comentat acest caz si au afirmat  ca “atat Denise Rifai cat si Geopol International srl se pot opune fiecare cererilor de marca adverse si va castiga partea care va face dovada ca detine un drept de autor anterior asupra denumirii  precum si dovezi anterioare de folosire si le va invoca in continutul opozitiei sau contestatiei in fata OSIM”, sau ulterior in fata instantelor de judecata”.

Consultantii in proprietate industriala de la Rompatent Design au mai  precizat pentru Lumea Marcilor ca “ potrivit Legii 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, cererile de marca se publica de de catre OSIM in temen de 7 zile de la depunere si pot fi atacate cu opozitie intr-un termen de 2 luni de la publicare. Daca pierd acest termen, partile se pot folosi de calea de atac a  contestatiei la decizia de admitere la inregistrare a marcii, care se poate exercita in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei de admitere la inregistrare”.

Pana la solutionarea tuturor cailor de atac si anularea uneia din marci, ambele parti au dreptul sa le foloseasca.

Probabil ca situatia creata ii va determina pe viitor pe  reprezentantii postului TV sa acorde o mai mare atentie protejarii ca marca a emisiunilor TV pentru a-si asigura dreptul exclusiv de folosire.

Companiile media nu acorda prea multa atentie protejarii la timp ca marca a produselor lor

Lumea Marcilor a sesizat ca sunt multe produse media, cunoscute  sau lansate recent, neprotejate ca marca inregistrata, aspect care vulnerabilizeaza companiile care le produc,  atat fata de concurenti, cat si fata de proprii angajati.

Autor: Lumea Marcilor

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button