Kaletra, o marca anonima pana ieri, tratament impotriva COVID-19

Medicamentul Kaletra – o marca anonima pana ieri – folosit intens in tratamentul impotriva COVID-19. Daca isi va dovedi eficienta, in scurt timp va umple rafturile farmaciilor.

Povestea marcii Kaletra

Compania americana  ABBOTT LABORATOIRES   a lansat anul 2000 sub marca Kaletra un medicament  inovator care urma a fi folosit pentru prevenirea si tratamentul HIV. 

Produsul s-a dovedit eficient, asa incat a ajuns sa fie comercializat  si folosit pe scara larga. Inainte de a lansa medicamentul pe piata, in 1998 producatorii au inregistrat marca  in Statele Unite ale Americii , iar in 1999 in Europa. 

Compania americana si-a indreptat atentia comerciala  si spre Romania. 

In august 2000 a inregistrat marca la OSIM ( numarul  M 2000/03523), concomitent cu punerea in piata produsului medical. 

In 2013 in urma  unor reorganizari interne ale ABBOTT LABORATOIRES  a aparut compania AbbVic Inc.producator farmaceutic bazat pe cercetare care detine toate drepturile asupra produsului Kaletra, inclusiv cele de brevet de inventie.

Au fost tari din Asia care au incercat sa copieze formula medicamentului si sa a il introduca pe piata locala sub  alta denumire, dar compania americana a luat masuri, inclusiv retragerea medicamentului de pe acele piete.

In Romania medicamentul se poate achizitiona numai pe baza unei prescriptii medicale si are un pret  de 1100 lei/cutie cu 120 tablete, adica aproape 10 lei/tableta.

Medicamentul contine un amestec de lopinavir si ritonavir si datorita  efectelor sale benefice in tratamentiul infectiei HIV a fost inclus pe o lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In ultimele luni, specialisti din lumea medicala au sesizat anumite efecte pozitive ale medicamentului in tratamentul pacientilor infectati cu covid-19 19, asa incat l-au introdus de indata  in protocoalele de tratament.

Romania s-a adaptat rapid  acestor opinii medicale, asa incat prin ordinul Ministrului Sanatatii nr 487 din 23 martie 2020 publicat in  Monitorul Oficial nr. 242 din 24 martie a fost aprobat protocolul de tratament al infectiei cu virusul SARS-cov-2. 

Cititi AICI ordinul Ministrului Sanatatii.

Kaletra a fost unul din medicamentele incluse in schema de tratament, pentru forme usoare si medii ale bolii.

Daca tratamentul va functiona, probabil ca medicamentul va fi produs pe scara langa de industria farmaceutica, iar producatorul initial va fi nevoit sa renunte la drepturile conferite de brevet, iar medicamentul va deveni generic si va avea un pret accesibil. 

Pe site-ul oficial www.abbvie.com reprezentantii companiei arata ca in prezent colaboreaza cu institutii   si autoritati din domeniul sanatatii din intreaga lume pentru a efectua studii clinice si cercetari referitoare la COVID 19.

Suntem convinsi  ca in scurt timp gigantul biofarmaceutic american care are implicati mii de specialisti in cercetare va gasi o solutie inovativa, mai eficienta in tratamentul Covid -19.

Autor: Lumea Marcilor

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button