OSIM restrictioneaza comunicarea prin e-mail

Intr-o perioada in care cetatenii sunt incurajati sa comunice cu institutiile statului prin posta electronica, conducerea OSIM a decis restrictionarea depunerii cererilor de marca si de brevet prin e-mail.
Prin ordinul 27 din 21 martie publicat pe site-ul institutiei, directorul OSIM a dispus ca “pentru depunerea cererilor de protectie, a documentelor sau a oricaror solicitari aferente procedurilor derulate la nivelul OSIM vor fi folosite exclusiv mijloace care nu necesita prezenta persoanelor interesate la sediul OSIM respectiv: depunere on-line pe site-ul OSIM, posta, fax, e-mail”.
Precizam pentru cititorii Lumea Marcilor, dupa depunerea cererilor de protectie (care vizeaza marcile, brevetele de inventie, desenele si modelele industriale sau modelele de utilitate) si pana la obtinerea titlului de protectie , titularul are o corespondenta in timp cu institutia, care vizeaza plata unor taxe, eliberarea facturi, depunerea de documente suplimentare, exercitarea unor cai de atac, comunicarea unor decizii, etc.
Printr-un comunicat din 27 martie 2020 publicat pe www.osim.ro, conducerea institutiei se razgandeste si aduce la cunostinta opiniei publice ca incepand cu data de 27 martie 2020 Oficiul Stat pentru Inventii Marci nu mai ia in considerare cererile de inregistrare a titulurilor de P. I. (adica de proprietate industriala) depunse prin intermediul postei electronice (e-mail).
In comunicat se mai arata ca solicitantii pot depune cererile prin posta/ curier, prin intermediul aplicatiilor on-line dedicate cererilor de PI disponibile pe site-ul www.osim.ro, prin fax, doar pentru cererile de marca.
Asadar toate persoanele interesate pot adresa OSIM pe e-mail diverse solicitari, mai putin cererile initiale de protectie, desi in ordinul din 23 martie 2020, asa cum era si firesc, se permitea acest lucru
Pe site-ul OSIM exista aplicatii pentru depunerea cererilor de protectie, cu care insa nu toti cei care depun cereri la OSIM sunt familiarizati, unii preferand varianta cea mai simpla, adica trimiterea cererii prin e-mail.
OSIM justifica restrictionarea trimiterii cererilor de marca si de brevet prin e-mail de situatia producerii unor incurcaturi prin dublarea numerelor de atribuire la inregistrare, aspect care tine de o mai buna organizarea interna si care nu ar trebui sa afecteze solicitantii.
OSIM permite accesul publicului in sediu
Acelasi ordin 27 contine si dispozitii contradictorii.
Asa cum era firesc, activitatea care implica relatia cu publicul a fost suspendata, insa, prin acelasi ordin se permite plata taxelor la casieria Oficiului Stat pentru Inventii Marci. pentru cei care nu detin un cont bancar si care nu pot face plata prin transfer bancar .
Masura permiterii acesului unor persoane in incinta OSIM pentru plata taxelor e de neconceput, cata vreme activitatea cu publicul a fost suspendata, avand in vedere protectia angajatilor OSIM dar si a cetatenilor.
Cand vor fi comunicate actele emise
Ne intrebam cand va anunta OSIM ce face cu actele emise in ultimele 3 saptamani adresate in special Agentiilor de Proprietate Industriala pentru clientii lor si care sunt pastrate la registratura institutiei, dar si in ce modalitate va comunica documentele emise catre toti solicitantii.
Va permite tot in mod exceptional accesul in institutie pentru ridicarea acestor acte, le va scana si le va trimite prin e-mail sau le va trimite prin posta in urmatoarele zile.
Speram ca in scurt timp disfunctionalitatile aratate sa fie indreptate.
Autor: Liviu Nedelcu