Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti in corzi

A pierdut monopolul de folosire  exclusiva a marcii “ Steaua Bucuresti” pentru  activitati de comert si publicitate.

Anuntul facut de Pompiliu Bota la inceputul lunii martie  cum ca a obtinut dreptul de proprietate asupra marcii europene “Steaua Bucuresti”  si ar fi dispus sa o cedeze lui Gigi Becali a generat un val de comentarii in presa nationala.

 Acestea  au fost generate de felul in care a facut  comunicarea publica Pompiliu Bota, lasand sa inteleaga ca drepturile dobandite i-ar permite si activitati sportive.

Unii s-au grabit cu acuze. Ca marca a fost inregistrata cu rea credinta, ca Oficiul pentru inventii si Marci (OSIM ) nu s-a implicat si a permis inregistrarea marcii, sau ca  marca noua nu are nicio valoare.

Altii au facut comentarii corecte juridic,  in sensul ca marca europeana a lui Pompiliu Bota are protectie doar pentru clasa NISA 35, comert si publicitate si nu si pentru activitati educative, sportive si culturale (clasa NISA 41) si deci  Pompiliu Bota nu ar avea dreptul sa folosesaca marca pentru activitati sportive si culturale.

Pompiliu Bota poate face comert si publicitate sub marca “Steaua Bucuresti”, pentru ca protectia obtinuta pentru clasa NISA 35 ii confera acest drept.

Desi clasa NISA 35 este definita generic “ publicitate, gestiunea afacerilor, ea protejeaza in principal actele de comert.

Noua marca europeana “ Steaua Bucuresti”

Pompiliu Bota a cerut   la Oficiul European Pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) protectia marcii europene “Steaua Bucuresti” pentru activitati de comert si publicitate (clasa NISA 35), dar si pentru activitati educative, sportive si culturale (clasa NISA 41).

In procedura de la EUIPO , titularul marcii anterioare Steaua Bucuresti, Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti a intervenit si s-a opus, dar a pierdut, partial. A reusit sa blocheze obtinerea de catre Bota a protectiei pentru activitati sportive, dar nu si pentru comert

Si astfel s-a inregistrat noua marca europeana “ Steaua Bucuresti” a lui Pompiliu Bota, avand protectie pentru comert si publicitate.

Marca are protectie in toate statele Uniunii Europene, conform regulamentului Marcii Europene, deci si in Romania.

Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti nu are drept de folosire in Europa a marcii “Steaua Bucuresti”.

Lumea Marcilor a sesizat   ca marcile anterioare detinute de Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti sunt marci nationale, cu valabilitate doar in Romania, titularul neavand  drept de protectie la nivel european. 

Sa fie o scapare a mai marilor Clubului Sportiv, sau au realizat ca degeaba obtin protectie in Europa, daca nu vor avea puterea economica  sa foloseasca marca dincolo de teritoriul Romanie.

Degeaba arunca cu acuzatii asupra OSIM reprezentantii Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, in sensul ca a permis inregistrarea noii marci

Oficiul nostru national (OSIM ) nu are nicio competenta si implicare in procedura de inregistrare a unei marci europene.

Concluzia e evidenta: avem doi proprietari ai marcii” Steaua Bucuresti” pentru activitati de comert si publicitate: Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti si Pompiliu Bota.

Marcile coezista, pana la anularea uneia din ele. 

Ambele parti au drepturi depline de proprietate si folosire.

Pompiliu Bota are dreptul sa deschida magazine “Steaua Bucuresti”, sa vanda produse sub brandul  Steaua Bucuresti, sa licentieze marca pentru comert, sa exercite in sens larg orice atribut al dreptului de proprietate, limitat strict la acte de comert si publicitate.

Ce  va face Pompiliu Bota cu  marca “Steaua Bucuresti” ramane de vazut. 

Contactat de redactia Lumea Marcilor Pompiliu Bota a declarat   “ Nu este adevarat ca am vrut sa-i vand marca lui Gigi Becali, nu am luat legatura cu el. Am afirmat doar ca as fi dispus sa i-o cedez gratuit. Am dorit sa obtin marca Steaua Bucuresti pentru ca sunt revoltat ca cei de la Clubul Sportiv al Armatei au drept de proprietate asupra marcii si vreau sa le interzic sa o mai foloseasca”. 

Pentru  informare , Lumea Marcilor publica extrasul de marca europeana “Steaua Bucuresti” .

Autor: Mihai Betelie

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button