Ce interese se ascund in spatele marcii “Fotbal Club Dinamo Bucuresti”

Istoria recenta  marcii “Fotbal Club Dinamo Bucuresti incepe in februarie 1999 cand Asociatia Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti cu sediul in Calea Floreasca nr. 18-20, sector 1, Bucuresti  depune la Oficiul de Stat Pentru Inventii si Marci (OSIM) cererea de marca “ Fotbal Club Dinamo Bucuresti nr. M1999/000021.

 Marca s-a inregistrat la data de 9 octombrie 2010, avand protectie  in Romania pentru 10 ani. Dintr-o neglijenta greu de explicat, marca nationala “ Fotbal Club Dinamo Bucuresti” (M 1999/ 000021 ) care a expirat la 2 noiembrie 2019 nu a mai fost reinoita.

Dupa ani de folosire la nivel international, fara a avea vreun drept exclusiv, aceeasi Asociatie Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti s-a gandit sa obtina dreptul de proprietate si folosinta exclusiva asupra marcii “Fotbal Club Dinamo Bucuresti” si la nivel european.

Asociatia depune  cererea si obtine protectia marcii europene la 31 mai 2010 ( marca europeana nr. 008540296).

Dar cine este  Asociatia Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti?

Infiintata in 1994 ( CUI 6004508) Asociatia Club Sportiv Dinamo Bucuresti a devenit sectia de fotbal a Clubului Dinamo Bucuresti si se afla in subordinea Ministerului de Interne.

In anul 2000, in contextul aparitiei unor acte normative (Legea sportului, nr 69/2000, Ordonanta 26 privind asociatiile si fundatiile) care permiteau parteneriate ale Asociatiei, in cadrul acesteia a aparut primii “sponsori” printre care si Nicolae Badea, care s-a impus si a preluat controlul asupra Asociatiei.

Tot in anul 2000 Asociatia isi schimba titulatura in Asociatia Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucuresti.

Din anul 2013 activitatea sportiva  a Asociatiei este preluata de SC Dinamo 1948 SA , controlata de actionarul majoritar Ionut Negoita.

Proprietarul  marcii “ Fotbal Club Dinamo Bucuresti” risca sa piarda drepturile asupra acesteia

Marca “Fotbal Club Dinamo Bucuresti” este un activ necorporal aflat in proprietatea Asociatiei Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucuresti.

Conform legii, dreptul exclusiv de proprietate si folosire a marcii apartine titularului, adica Asociatiei lui Nicolae Badea.

 De ani buni Asociatia este in insolventa si poate ajunge in faliment. 

In cazul falimentului marca va  fi scoasa la vanzare pentru a acoperii datoriile asociatiei.

Asociatia mai are o vulnerabilitate in privinta celor doua marci, cea nationala si cea europeana: nu le foloseste de mai mult de 5 ani si se poate astepta oricand cu o actiune in instantele din Romania privind decaderea din dreptul de marca nationala .

O actiune similara se poate introduce si  la Oficiul European pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) , pentru nefolosirea in ultimii 5 ani, conform dispozitiilor Regulamentului privind marca Uniunii Europene.

S-ar putea totusi  ca Asociatia sa castige, pentru ca in 2017   a infiintat un club de fotbal “Dinamo ” pe care l-a inscris in Liga 4 de fotbal.

Firma lui  Ionut Negoita nu are niciun drept opozabil  de folosire a marcii “Fotbal Club Dinamo Bucuresti ”

Atunci cand activitatea clubului de fotbal Dinamo Bucuresti a fost preluata de Ionut  Negoita, cu sau fara stiinta, Nicolae Badea a “omis “sa ii cedeze dreptul esential, dreptul de marca.

 Prin cesiune sau licenta.

 Este posibil ca partile sa fi incheiat un asemenea act, dar el nu a fost depus la OSIM si EUIPO pentru a fi opozabil tertilor. 

Este adevarat ca la acea data Asociatia era in insolventa si o eventuala cesiune de marca ar fi putut fi cenzurata  si neaprobata de administratorul special si administratorul judiciar.

Dar  o licenta de marca ar fi fost usor incuviintata.

Conform legislatiei romanesti si europene in materia marcilor, orice vanzare (cesiune) de marca sau acordare a dreptului de folosinta (licenta), pentru a fi  opozabila tertilor, trebuie adusa la cunostinta publica, prin inscrierea in Registrul marcilor. 

Iar avocatii lui Ionut Negoita ar fi trebuit sa stie asta.

Terti fara de cesiune sau licenta sunt in primul rand Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal, organisme in fata carora SC Dinamo 1948 SA nu are niciun drept de folosire a marcii “Fotbal Club Dinamo Bucuresti”, pana nu inscrie actul in Registrul marcilor.

Daca acesta exista.

Consecintele acestui sir de neglijente, voite sau nu, sunt lesne de dedus.

Autor: Mihai Betelie

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button