Atentie! Se fura marcile. Tentativa de furt a brandului Horoscop

In 1990 economistul Victor Voichin a deschis sub denumirea “Horoscop” prima agentie de turism din Romania.

La scurt timp afacerea s-a extins prin deschiderea unui hotel si a unui restaurant in centrul Bucurestiului, in zona Unirii, sub acelasi brand, apoi si a unor hoteluri in tara.

Brandul “Horoscop” a capatat atata forta, incat hotelul si restaurantul au devenit un punct de reper pe harta turistica a orasului.

Initial, marca “Horoscop” a fost inregistrata de compania care opera agentia de turism, hotelurile si restaurantul, al carui asociat unic era Victor Voichin.

Din neglijenta, marca nu a mai fost reinnoita la expirarea termenului de valabilitate, dar a continuat sa fie intens folosita.

Din anul 2012 brandul a fost operat de o noua entitate juridica, Fundatia Culturala Victor Voichin.

In acelasi an fundatia a incheiat un contract de inchiriere cu o firma administrata de un Italian, Mirco Fasanella,  avand ca obiect spatiul cu destinatie de restaurant.

Prin contract nu a fost cedata folosirea marcii “Horoscop”.

In 2019, chiriasul nu a respectat prevederile contractuale si a fost evacuat din spatiul comercial.

Si daca “Horoscop” devenise un brand foarte valoros , italianul s-a gandit ca nu ar strica sa devina el proprietarul lui.

Desi nu avea niciun drept asupra denumirii “Horoscop”, Mirco Fasanella a depus la OSIM la data de 31 iulie 2019 cererea de marca “Restaurant Horoscop” nr. M2019/ 05578, cerand protectie pentru clasa NISA 43 “restaurante; servicii de alimentatie publica; servicii de cazare temporara”.

Inainte de a se inregistra  marca frauduloasa, Fundatia Culturala Victor Voichin a contestat in termenele legale deciza OSIM de admitere la inregistrare a marcii “Restaurant Horoscop”, invocand drepturile anterioare in ceea ce  priveste crearea si folosirea marcii.

Dosarul se afla in prezent pe rolul comisiei de contestatii OSIM.

Smecheria italianului nu are insa limite.

Dupa ce Fundatia Culturala Victor Voichin depune cererea de marca „Horoscop” la 29 ianuarie 2020, Mirco Fasanella s-a opus inregistrarii legitime a marcii de chiar creatorul ei, pe motiv ca el a depus primul cererea de marca.

Opozitia sa a fost suspendata pentru ca dreptul anterior este contestat.

Recomandam proprietarilor de marci sa isi monitorizeze marcile, prin parcurgerea lunara a buletinelor oficiale OSIM, in care se publica cererile noi de marca.

Iar atunci cand sesizeaza ca s-au depus marci asemanatoare sau chiar identice ca in cazul prezentat, sa actioneze cu opozitie si asa, marca noua va fi respinsa la inregistrare.

Daca nu sunt folosite caile de atat in fata OSIM, marca noua se inregistreaza, iar procesul  de anulare in instanta este de durata, timp in care marcile coexista.

Liviu Nedelcu – Lumea Marcilor

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button