Starbucks – un brand nascut din dorinta americanilor de a bea cafea buna

Prima cafenea Starbucks a fost deschisa in Seattle, statul Washington, in 31 martie 1971 de catre trei parteneri care s-au cunoscut pe cand erau studenti la Universitatea din San Francisco: profesorul de engleza Jerry Baldwin, profesorul de istorie Zev Siegl si scriitorul Gordon Bowker.

Fondatorii au cerut o lista de cuvinte care incep cu „st”, considerand acest prefix unul puternic si, in cele din urma, au ajuns la „Starbo”, un oras minier din zona Cascade. Bowker a afirmat: „numele personajului principal din cartea Moby Dick nu a avut nimic de-a face cu Starbucks in mod direct; doar intamplator sunetul parea sa aiba sens.”

La o simpla cautare a marcii Starbucks, pentru clasa NISA 30 – cafea, gasim 970 marci inregistrate in toata lumea de catre Starbucks Corporation. Multe dintre acestea sunt denumiri ale unor bauturi intalnite numai in cafenelele lor.

Prima marca Starbucks a fost inregistrata in Statele Unite in anul 1970 cu numarul 1098925, detinuta, de asemenea, de Starbucks Corporation. Specialistii Rompatent Design ne-au oferit extrasul acesteia.

În anul 1983 directorul de marketing Starbucks, Howard Schultz, deschide o retea de baruri espresso numita „Il Giornale”, inspirat fiind dupa o calatorie in Italia. In 1987, proprietarii vand lantul Starbucks lui Howard, iar acesta rebrand-uieste cafenelele proprii Il Giornale cu numele Starbucks. Astfel, extinderea se face rapid in America de Nord, ca mai apoi in anul 1996 cafenelele sa ajunga in tari asiatice precum Japonia, Malaezia, Filipine, Singapore, Taiwan si Thailanda.

Starbucks ajunge prima data in Europa in anul 2001, la Zurich, ca mai apoi sa se extinda si sa fie recunoscuta pe intregul continent.

Proprietarii se bazeaza pe conceptul de francizare, prin urmare nenumarate cafenele din diferite tari sunt detinute de grupuri mari de societati. In prezent, gasim brandul Starbucks raspandit pe 6 continente, in 79 de tari si teritorii, cu aproximativ 31.256 de locatii.

Consilierii in proprietate industriala Rompatent Design ne informeaza ca in Romania, marca Starbucks a fost inregistrata prima data in anul 1998, tot de catre Starbucks Corporation. In 2019, numarul cafenelelor deschise in Bucuresti ajunge la 28, fiind in topul preferintelor consumatorilor.

Diana Gheorghe – Lumea Marcilor

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button