M&M’s – bomboanele care au scris istorie

M&M’s au fost lansate pentru prima data in Statele Unite, in anul 1941. Inca de atunci, au avut un puternic impact asupra culturii populare americane. De la gustari pentru soldatii celui de-al doilea razboi mondial, pana la prezenta in bordul unor misiuni spatiale NASA, bomboanele colorate au devenit produsul emblematic al Mars Wrigley Confectionery.

Odata cu mutarea lui Forrest Mars, Sr., fiul fondatorului companiei Mars, Frank C. Mars, in Marea Britanie in anii 1930, acesta a intalnit in timpul Razboiului Civil Spaniol, voluntari britanici care mancau mici margele de ciocolata invelite intr-o coaja de zahar tare, care impiedica topirea.

Intr-o epoca in care vanzarile de ciocolata scadeau in timpul lunilor de vara din cauza lipsei de aer conditionat, Mars a fost incantat de perspectiva dezvoltarii unui produs care sa poata rezista topirii la temperaturi ridicate.

In martie 1941, lui Mars i s-a acordat un brevet pentru procesul sau de fabricatie, iar productia a inceput in Newark, New Jersey. Vandute initial in tuburi de carton, M&M’s erau acoperite cu un strat maro, rosu, portocaliu, galben, verde sau violet. Dupa ce SUA a intrat in al Doilea Razboi Mondial, bomboanele au fost vandute exclusiv armatei, fiind incluse in ratiile soldatilor americani.

Consilierii in proprietate industriala din cadrul agentiei Rompatent Design ne informeaza ca brevetul este un act oficial prin care se atesta instituirea protectiei juridice asupra unei inventii. Prin inregistrarea la OSIM a unui brevet de inventie, se confirma calitatea de autor a inventatorului. Pentru titularul de brevet, care nu este si inventator, titlul de protectie confera un drept exclusiv de exploatare a inventiei.

La scurt timp dupa ce s-a finalizat razboiul, bomboanele au fost puse la dispozitia publicului larg. Ambalajul de culoarea maro, care ramane in uz si astazi, a fost introdus in 1948. Doi ani mai tarziu, bomboanele au inceput sa fie imprimate cu un „m” negru (care s-a schimbat in alb in anul 1954), iar clientii au fost incurajati sa „Caute M pe fiecare bomboana” pentru a se asigura ca o mananca pe cea reala.

M&M’s au fost primele bomboane care au mers in spatiu, la cererea echipajului de la prima naveta spatiala NASA, Columbia, in 1981. Pentru a comemora lansarea navetei spatiale finale a NASA in 2011, Mars a facut chiar si editii speciale M&M doar pentru zbor, decorate cu imagini ale navetei Atlantide, expresia „3, 2, 1 … Ridica-te!” si data lansarii: 8 iulie 2011.

Diana Gheorghe – Lumea Marcilor

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button