Xerox, regele copiatoarelor

Fizicianul si avocatul specializat in licente de inventie Chester Floyd Carlson, care se razboia in fiecare zi cu realizarea de copii dupa documente, a inceput in 1935 sa caute o noua metoda care sa permita o copiere mai rapida la un pret mult mai avantajos.

Dupa mai multe incercari, a reusit sa produca niste copii folosind o incarcatura electrica, pulbere si caldura. In 1938, el a patentat aceasta tehnologie denumita de catre el electrofotografie, dar nu a reusit la inceput sa gaseasca o firma interesata de inventia sa.

Tocmai in anul 1944 a gasit in Battelle Memorial Institute din Columbus (Ohio), o companie necomerciala care a acceptat provocarea de a dezvolta electrofotografia.

Haloid Company din Rochester (New York), o companie producatoare de hartie fotografica fondata in 1906, a achizitionat in 1947 de la Battelle Institute drepturile comerciale asupra acestei inventii.

In 1948, un angajat al lui Battelle a inventat termenul de xerografie, format prin unirea cuvintelor grecesti „xeros” (uscat) si „grafein” (scriere). Pe 22 octombrie, metoda de copiere a fost prezentata pentru prima oara in mod oficial in fata adunarii membrilor de la Optical Society of America.

Lansarea primului aparat de copiere

Anul 1950 a marcat lansarea pe piata a primului aparat de copiere xerografica (Haloid Standard Camera Model A). Succesul companiei, care din 1959 si-a schimbat numele in Haloid-Xerox, a venit insa in 1960. Modelul Xerox 914 este cel care si-a asigurat locul in toate birourile din America si a facut din numele Xerox un sinonim pentru copiator, prin simplitatea in utilizare. In 1961, firma a decis schimbarea numelui definitiv in Xerox Corporation.

In afara Americii de Nord, copiatoarele Xerox au fost comercializate pana in 1997 de catre Rank-Xerox, un joint venture infintat in 1956 intre Xerox si compania producatoare de tehnica pentru industria de film Rank Organization din Marea Britanie. In ani ’70, compania s-a implicat pentru o vreme si in industria computerelor. In Palo Alto Research Center din California, au fost dezvoltate noi tehnologii pentru computer, cum ar fi sistemul de retele locale Ethernet, principiul Wysiwyg (What You See Is What You Get – Ceea ce vezi pe monitor e identic cu cea ce obtii, eventual, prin imprimare) sau interfata grafica (Graphical User Interface).

Marca inregistrata Xerox

Prima marca inregistrata dateaza din anul 1948 si apartine Xerox Corporation.

Specialistii in proprietate industriala din cadrul agentiei Rompatent Design va pun la dispozitie extrasul de marca al primei inregistrari, marca inregistrata in Statele Unite. Protectia unei marci se realizeaza exclusiv prin inregistrarea acesteia la nivel national, european sau international, in functie de unde se doreste a exista un schimb economic.

Odata cu schimbarile aduse de reglementarile legii marcilor, consilierii in proprietate industriala recomanda parcurgerea lunara a Buletinelor Oficiale nationale si europene in vederea identificarii cererilor de marca identice sau asemanatoare cu marcile din portofoliul companiei.

Daca exista o noua marca depusa identica sau asemanatoare cu una deja existenta, titularul marcii vechi va trebui sa realizeze opozitie. Altfel, noua marca se va inregistra.

Diana Gheorghe – Lumea Marcilor

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button