Chiar si Hannibal a baut apa Perrier

Din izvorul Perrier localizat in Vergèze, sudul Frantei, au baut chiar si romanii, dar si cel mai mare dusman al lor, cartaginezul Hannibal, reimprospatandu-si proviziile trupelor acolo. Dupa ce romanii au parasit Galia (denumirea data de romani regiunii care cuprinde teritoriul Frantei de astazi), izvorul care a fost numit mai tarziu Les Bouillens (in franceza: apa care fierbe) sau Bazinul Roman, a fost uitat pentru o lunga perioada de timp.

Pana in 1847, accesul era neingradit si oriciune putea sa bea din el sau sa faca o baie; mai tarziu, proprietariul sau Alphonse Granier, l-a imprejmuit. In 1860, apa a fost pentru prima oara supusa unui studiu stiintific, iar in 1863, Société de l’Etablissement Thermal des Eaux Minérales de Vergèze a lansat pe piata, cu aprobarea imparatului francez Napoleon al III-lea, apa imbuteliata.

Regiunea din jurul lui Les Bouillens a devenit in timp o statiune balneara renumita, cu hoteluri, bai termale, gradini si parcuri.

In 1869, un incendiu de mari proportii a distrus o mare parte din statiune, iar firma care o administra a intrat in faliment. Abia in anul 1898, cand medicul Dr. Louis Perrier a devenit noul director al firmei, aceasta a inceput sa se redreseze. Dr. Perrier, interesat mai ales de actiunea tamaduitoare a apei, dar care a dezvoltat si noi tehnologii de imbuteliere. Acesta a gasit in Sir John Harmsworth, regele ziarelor din Anglia, partenerul potrivit care putea finanta expansiunea mondiala a apei minerale franceze.

Harmsworth, a dezvoltat forma si modelul sticlei unice, devenita un simbol pentru Perrier. In 1906, a fost fondata firma La Compagnie de la Source Perrier si atunci a aparut pentru prima data renumita marca Perrier.

In acel moment firma se afla sub control integral britanic si in numeroase colonii, unde deseori se gasea cu greu apa potabila, aceasta apa minerala a devenit repede un produs foarte cerut. Perrier a ajuns sa fie mai cunpscuta la Calcutta, Hong Kong, Cairo sau Nairobi decat la Paris.

Sir John Harmsworth a decedat in 1933, iar productia a fost oprita aproape complet pe timpul celui de-al doilea razboi mondial. Urmasii sai au vandut firma unor oameni de afaceri francezi.

Din 1992, Perrier apartine concernului elvetian Nestlé.

Specialistii in proprietate industriala din cadrul agentiei Rompatent Design recomanda ca produsele care se exporta in tari membre ale Uniunii Europene sa fie inregistrate ca marci europene, urmand sa aiba protectie in toate statele membre ale Uniunii.

Pentru marcile exportate in tari non-UE Rompatent Design recomanda inregistrarea punctuala a fiecarei marci, ca marca internationala, cu un stat anume desemnat.

Diana Gheorghe – Lumea Marcilor

Articole din Lumea Marcilor

Back to top button